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DIGEST OF ATTORNEY GENERAL OPINIONS

COOKING WINE—CLASSIFICATION AS Foob OR LIQUOR
March &5, 1962

May cooking wine be sold in grocery stores as food or do
the laws pertaining to liquor and beverages apply?

The opinion states, inter alia: If cooking wine is unfit for
beverage purposes, the laws pertaining to alcoholic beverages
would not apply to the sale and distribution of this product.
However, although it may be unfit for beverage purposes, the
alcoholic beverage laws would apply if the seller knew or
should have known the purchaser intended to use the product
for beverage purposes. While it is quite clear that cooking
wine could be classified as a food product, the main question
to be determined is whether cooking wine is also a beverage.
This boils down to a question of fact.

It is our opinion that if cooking wine is reasonably fit for
beverage purposes, it could not be sold by any persons who did
not have a liquor license. If it is not reasonably fit for bever-
age purposes, as it might possibly be, the product could con-
tinue to be sold in grocery stores.

BOARD OF DIRECTORS OF COUNTY PUBLIC LIBRARY—
TRAVEL EXPENSES

March 9, 1962

In view of § 40-38-03 of the N.D. Cent. Code which states:
“ . .. No compensation shall be paid or allowed to a direc-
tor . ..” may a member of the Board of Directors of a County
Public Library be reimbursed for travel expenses incurred in
the attendance of meetings?

The opinion states: It is our opinion that the actual and
necessary expenses of these public officers which are incurred
in performance of their official duties are distinct from and
not included within the term ‘“compensation.” We believe,
since the Code does not specifically indicate otherwise, that
payment of mileage to the directors attending monthly meet-
ings would constitute “expense reimbursement” rather than
“‘compensation.”
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PROMISSORY NOTES—FORGIVENESS OF INTEREST IF PAID ON OR
BEFORE MATURITY DATE

April 18, 1962

Is N.D. Cent. Code § 47-14-05 violated by a note which con-
tains the following language: “This note shall bear interest
at the rate of _____ per cent per annum, provided that such
interest shall be waived if this note is paid in full on or before
maturity date.”

The opinion states: We do not believe that the language is
in violation of § 47-14-05 for it does not provide for two dif-
ferent-rates of interest but merely forgives the interest if paid
on or before maturity date. The rate of interest is the same
before and after maturity if the principal is not paid on or
before maturity.

It is, therefore, our opinion that the language set out above
does not violate § 47-14-05 of the N.D. Cent. Code.

LICENSED LIQUOR ESTABLISHMENTS— MARRIED
MINORS PROHIBITED

May 29, 1962

May a married woman who is under 21 years of age be
served liquor in a licensed establishment?_

The opinion quotes § 5-05-04 of the N.D. Cent. Code which
provides in part: “No person under twenty-one years of age
shall be permitted in any room wherein is operated or main-
tained a bar on or over which alcoholic beverages are sold,
furnished, or distributed.”

From the above-quoted section, it is our opinion that no per-
son under 21 years is to be permitted in a licensed liquor
establishment irrespective of her being a single woman, or a
married woman, or the head of a family.
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